Hogyan tájékozódjunk az elektromos gitárok világában?

hero_electric.jpg

Stratocasterek, Telecasterek, SG-k, Superstartok, félakusztikusok, Jazzmasterek, Jaguárok és egyéb ragadozók. Az elektromos gitárok annyi formát, faanyagot, hangszedőt, húrlábat, színt és egyéb komponenst kínálnak, hogy a kezdetekben igen könnyen elveszhetünk ezekben a részletekben. Egy percig se aggódjon, szívesen segítünk Önnek a választásban, ám előbb próbáljuk meg kideríteni, valójában milyen hangszert is keres pontosan.


Hogyan válasszak, ha még nem tudom, milyen zenét szeretnék játszani?

Ebben az esetben elektromos vagy elektroakusztikus modellt ajánlanánk , ugyanis mindkettő a lehető legszélesebb palettát kínálja a hangi adottságok terén. Ki mondta, hogy az elektromos gitárt nem lehet érzéssel megszólaltatni, vagy hogy az elektroakusztikus gitáron nem lehet letolni egy rock szólót? A lehetőségek száma végtelen.


Mik az elektromos gitár fő vonásai, amik befolyásolják a hangzást?

yamaha_3.jpg

Talán már most is sejti, melyik modell lesz majd hamarosan az Öné, de még mielőtt rávetné magát és elhamarkodottan megvásárolná azt, gondolkozzunk el kicsit a hangszer egyes részein. Lehetséges, hogy találunk valamit, ami inspirálja Önt, ami további útmutatóként szolgálhat. A  modellek többségét ugyanis rendszerint többféle konfigurációban is gyártják, ennek köszönhetően összekötheti az esztétikumot a hangzással, amiből létrejön a hangszer, amire mindigis vágyott.

Faanyagok

Az elektromos gitárok nyaka és teste általában ún. hangszernek való fából készül. Ezek a faanyagok képesek „lefigyelni“ a játékot és különböző módokon tovább terjeszteni azt. A rezgéseket azonban minden faanyag más és más módon továbbítja, és ez visszaköszön a végső hangzásban is. Mik tehát az egyes faanyagok fő jellemzői?


Hangszedők

Csavarokat és fényes fém vagy műanyag lemezeket lát? Jó helyen tapogatózik, a  hangszedőkről van szó. Az elektromos gitár ezen apró alkatrészei adják az egyik legmeghatározóbb löketet a hangszer hangi adottságait illetően, kiválasztásukkor tehát különös gonddal járjon el. Szerencsére csak három alaptípus közül lehet választani.


Felépítés

A gitár felépítése hatással van a hangzás egészére. Fordítsa meg a hangszert és nézze meg, hogyan csatlakozik a nyak a testhez. Mit lát?

A csavarozott konstrukció egyszerűen szervizelhető, kényelmes, ám elveszíti a rezgések egy részét, megrövidítve ezzel a hangkitartást is. Amennyiben a ragasztott nyak mellett teszi le a voksát, élvezheti a hosszú hangkitartás privilégiumát, ám ha bármi is történne a hangszerrel, ennek a rögzítésnek sokkal összetettebb lesz a javítása.

Ez vonatkozik a testen átmenő nyakra is, ahol a nyak a test jelentős részét képezi. Ahogy már az előre sejthető, a rezonancia és hangkitartás az egekbe repít ennél a típusnál is, ám az esetleges javításra is a fent említett bonyodalmak jellemzőek. Maga a test is nagy hatással lehet a végső hangzásra, készülhet tömör fából, vagy az akusztikus gitárhoz hasonlóan tömör vagy féltömör testtel.

A tömör fából készült gitárok talán a leggyakoribbak. Ez a típus megbízható és ellenálló a gerjedéssel szemben. Hangjuk élesebb és markánsabb, ám a felhasznált faanyag végeredményben nem nyilvánul meg olyan szinten, mint mondjuk a félakusztikus gitároknál.

félakusztikus gitárok olyan hangszerek, melyeknek teljesen tömör vagy félig tömör is lehet a testük. Felépítésüknek köszönhetően a felhasznált faanyag jelentősen nagyobb hatással bír a teljes hangzásra. Általában lágyabb és természetesebb hangzásról van szó. A félig tömör testű gitárok teste a leggyakrabban egy tömör blokkra épül, ami nagyban hozzájárul a gerjedésgátláshoz, amire egyébként a legérzékenyebbek ezek a modellek.


Húrok

Most már végre minden világos, de...tényleg számítanak a húrok is? Igen, így van. A megfelelően kiválasztott húrok  egy gitáron olyanok, mint a megfelelően beállított fokozat egy versenybiciklin. Laza stílusú játékhoz nincs szükség extra hosszú hangkitartásra, így minden hátrány nélkül választható a kényelmesebb, 9-es, 10-es húrvastagság.
Létezik olyan hangszer, amely általában véve jó választásnak bizonyul?

Igen. A gitárosok többsége ugyanis előbb vagy utóbb átesik a maga Strat vagy LP időszakán. Esetenként mindkettőn. Ezek a formák az abszolút klasszikust jelentik, amiket évtizedek igazolnak. Tehát ha ezek közül az ikonikus formák közül választ, nagy valószínűséggel elégedett lesz majd hangszerével.

Amennyiben a húrok élettartama és a kényelem prioritást élvez Önnél, ne felejtsen el szétnézni a különféle bevonatokkal ellátott húrok között sem, melyek védelemet nyújtanak a rozsdával és szennyeződésekkel szemben. Az ilyen húrkészleteknél azonban számolni kell azzal, hogy veszíthetünk a jelerősségből, amit a bevonatmentes húrok kínálnak.


Elég maga a gitár vagy szükségem lesz még valami másra is?

kombo.jpg

Ha olyan hangzást szeretne, mintha ágyrugókon játszana, mindenképp. Az elektromos gitárhoz azonban szükséges egy erősítő vagy az erősítő és hangláda kombinációja , az ún. kombó . Ezen két elem összekötéséhez szüksége lesz még egy kábelre is. Az igazi móka azonban az effektek hozzáadásával kezdődik, amik az elektromos gitárt az egyik legsokoldalúbb hangszerré varázsolják. Válasszon egy megfelelő kombót, mellé néhány effektet és élvezze ki a lehetőségek teljes tárházát.

© 2004-2019 Muziker | Hogyan válasszunk elektromos gitárt
Logo muziker
Ne maradjon le a fergeteges akciókról! Aktiválja az értesítéseket.
Bekapcsolás