Válaszd ki a küldemény kiszállítási országát

Minden, ami fontos lehet az LP lemezekkel kapcsolatban

2024.02.13.
Elolvasás 7 min.
Juraj Haruštiak
A cikkben a bakelitlemezek történetéről és születéséről, a gondozásuk szükségességéről, a lemezjátszó helyes beállításáról és a gyűjtemény évekig tartó tárolásáról olvashat. Megtudhatsz valamit a lemezek rögzítéséről és masteringjéről, és zárjuk a legnagyobb bakelitünnepet, a Record Store Day-t.
Minden, ami fontos lehet az LP lemezekkel kapcsolatban

De hogyan kezdődött az egész? Az LP lemezek születése és története

A gramofonlemezeket a 19. század végén Emile Berliner találta fel. Abban az időben a lemezek sellakból készültek, ami valójában egyfajta természetes gyanta. A lemezek vastagabb barázdákkal rendelkeztek, 78 RPM sebességgel forogtak, és legfeljebb 3 percnyi hanganyagot tartalmaztak. Az 1930-as években az RCA Victor kiadta az első hosszú hanganyaggal ellátott vinyl lemezt. Kereskedelmi forgalomba kellett volna kerülnie, de sajnos nem ért el nagy sikereket. A második világháború idején a sellak források nagyon korlátozottak voltak, ezért már tömegesen préseltek vinylre. Ugyanakkor még mindig csak 78 RPM sebességgel.

Az új, manapság is ismert, PVC-ből (vinyl) készült lemezeket, 33 1/3 RPM sebességgel a Columbia Records dobta piacra, és a háború után, 1948-ban kezdte el értékesíteni őket. Az első ilyen módon kiadott lemez a Mendelssohn violin concerto volt.

Egy évvel később elkészült a 45 RPM sebességű lemezformátum is, és érdekes tény, hogy az akkori lemezek a műfajok alapján szín szerint voltak megkülönböztetve. A kínálatban 7 szín volt elérhető.

Amit jó tudni az LP lemezekről

Bár manapság a streaming a zenehallgatás leggyakoribb módja, egyre többen térnek vissza az LP lemezekhez. A hallgatás örömét maga az a rituálé fokozza, amely a bakelitek elindításával jár. Kivesszük a lemezt a csomagolásból, megtisztítjuk, ráhelyezzük a tűt, az egyik oldal lejátszása után pedig megfordítjuk a lemezt.

A csomagolás eladható, és a lemezek csomagolására ez duplán vonatkozik. Gyakran tökéletes szintre vannak kidolgozva, akár a gyűjtői értékek szintjéig. Egyes esetekben nem csak az előadóval és a dalokkal kapcsolatos információkat találhatjuk meg bennük, hanem a felvételhez használt hangszerek, a stúdiófelszerelések adatait vagy a többoldalas, mellékelt füzetekben számos fényképet is.

A saját LP lemez gyűjteményed

A kialakulóban lévő gyűjtemény első lemezeinek egyáltalán nem kell drágának lenniük. Csak kövesd az aktuális trendeket, kedvezményeket és különösen a saját ízlésedet. A szenvedélyes gyűjtők gyűjteményei vagy a lehető legnagyobb műfaji sokszínűségre épülhet, vagy mély elmélyülést jelenthet egy olyan zenei stílusban, mint például az heavy metal, electro, klasszikus zene, jazz vagy épp a rock and roll.

Az összes cím teljes kínálatában műfajok vagy művészek szerint kereshetsz. Itt megtalálhatóak a klasszikus kiadások, újrakiadások, remaster verziók, audiofil lemezek, half speed kiadások és még sok egyéb..
paddleboarding

Lemezjátszók

Az igazi hanganyag-gyűjtemény elengedhetetlen része egy megfelelő lemezjátszó. A lemezjátszók minőségi, nagyszerű formatervezéssel rendelkező modelljei minden helyiség ékszerének számítanak, tökéletesen felpezsdítik a teret és vonzzák a tekintetet. Az audiofil lemezekhez mindig kiváló minőségű tűvel ellátott cartridge-t kell használni. Azt mondják, hogy legalább annyiba kell, hogy kerüljön, mint maga a lemezjátszó. Ez a berendezés legfontosabb része, mivel közvetlenül továbbítja a hangot a lemez barázdájából.

Fekete kör alakú lemez

Az LP lemezt mindenki feketének és kereknek képzeli el, de más formában és színváltozatban is készülnek. Lehetnek hatszög alakúak vagy rendelkezhetnek közvetlenül a vinylre felvitt fényképnyomatokkal is. A színes LP-lemezeket többnyire korlátozott példányszámban publikálják, és inkább gyűjtői darabok, amelyeket nem nagyüzemi módon préselnek.

De a legmagasabb minőségűek továbbra is a fekete darabok, ráadásul minél nagyobb a vinyl tömege, annál jobb. A 180-200 grammos lemezek esetében nem csak a hangátvitel jobb, hanem kisebb a lemez hullámosodásának kockázata is, ha tárolás közben magasabb a környezeti hőmérséklet. A 180-200 grammos LP-k esetében azonban magasabb árra is számíthatsz.
paddleboarding

Általános karbantartás

Bár az LP lemezek némi odafigyelést igényelnek, ha betartasz néhány bizonyos alapelvet, a hangfelvétel örökké kitarthat. Ezúton köszöntjük a Voyager 1 és a Voyager 2 szondákat, amelyek fedélzetén 1977 óta aranylemezek találhatóak a földönkívüli civilizációkrnak szánt üzenetekkel, és mára a lemezekkel felszerelt szondák már a naprendszerünkön kívül járnak.

De térjünk vissza a Földre. A tisztításhoz és az ápoláshoz szükségesek a megfelelő kiegészítők, egy minőségi tűvel felszerelt lemezjátszó és egy megfelelően beállított kar. A lemez kezelése során odafigyelés szükséges. A lemez semmilyen körülmények között ne érintkezzen az ujjakkal azon a helyen, ahol a barázdák helyezkednek el. Beszennyeződhetnek és lejátszás során károsíthatják a tűt. Amikor a tányérra helyezzük, akkor az egymással szemben levő széleinél fogva tartjuk. A lemezt ne helyezzük a forgó tányérra, és soha ne vegyük le, amíg a tányér mozgásban van.

Tárolás

A lemezek száraz és hűvös helyen tárolandóak. Nagyon fontos, hogy ne helyezzük őket egymásra. A lemezek súlya deformálhatja a vinylt, amely sosem fog úgy hangzani, mint korábban. A gyűjtemény tárolására a legjobb megoldást az eredeti állványok vagy lemezek tárolására készült kofferek adják.

A barázdák megkarcolódása a lemez számára abszolút katasztrofális, ezért mindig az óvatosság az első.

A lemezek speciális ápolása

Az LP mosógép egy termék valódi audiofilek, gyűjtők vagy DJ-k számára, akiknek biztosnak kell lenniük abban, hogy a lemez mindig hiba nélkül fusson. A mosógépek lehetnek ultrahangosak a mélytisztításhoz, vagy vákuumosak, amelyek kiszívják a port és a szennyeződéseket a barázdákból. Léteznek lemezmosógépek kád formájában, masszázskefékkel - abszolút vinyl wellness.

De mindennapi használatra a közönséges lemezápoló segédeszközök is alkalmasak. Nem hiányozhat a tisztító kendő, kefe vagy ecset és az alkoholmentes folyadék sem – természetesen az összes terméket kifejezetten az erre a célra fejlesztettek közül szükséges kiválasztani.

És aki nagyon szereti a lemezeit, az csak kesztyűben közelít hozzájuk. Szó szerint.

A gramofonról való gondoskodás

Néha előfordul, hogy még egy új vagy megtisztított lemez is átugrik, és a tű nem tartja a nyomot. Ilyen esetekben célszerű lehet a lemezjátszó ellenőrzése. Lehet, hogy a kar nyomása rosszul van beállítva, és a mély basszusok kilökik a tűt a barázdából. A kiegyenlítés beállításához számos eszköz áll rendelkezésünkre.

A különleges mérőnek köszönhetően megmérheted a hangszedő nyomását, a vízmérték ellenőrzi, hogy a lemeztányér tökéletesen egyenes-e, ill. hogy a lemezjátszó helyesen van-e elhelyezve. A probléma akkor is felmerülhet, ha a tű nem ül merőlegesen a lemezre. Ezért rendelkezésre állnak olyan eszközök és sablonok a kar szögének beállításához, amelyek segítségével a beállítás könnyű.
paddleboarding

Sebesség

Mi is pontosan az RPM? Konkrétan szólva – revolutions per minute. Ez egy adat, amely azt jelzi, hogy a lemeztányér hányszor hányszor fordul meg a lemezzel percenként.

Három lejátszási sebesség létezik: 33 1/3 RPM, 45 RPM és 78 RPM.

78 RPM sebességű lemezzel már nem nagyon találkozunk. Ezek voltak az első lemezek a már említett sellakból. A 33 1/3 sebességet a 12" átmérőjű, hosszú hanganyaggal ellátott lemezek és 10" átmérőjű EP lemezek használják. A további, 7 hüvelykes vinylek, néhány maxisingle és EP lemezek 45 RPM sebességgel forognak. Pont úgy, mint néhány audiofil LP lemez.

A lemez forgási sebessége minden egyes lemezjátszón megváltoztatható.

Mastering

DMM (Direct Metal Mastering) – ezzel a technológiával a lemezeket egy tiszta réz réteggel ellátott acélkorong felhasználásával állítják elő. Az audio jelet közvetlenül a rézlemezre írják. A különbség a hagyományos gyártáshoz képest az, hogy ez a folyamat egylépcsős – ellentétben a szokásos háromlépcsőssel. Ennek eredményeként csökken a visszhang, a zaj és a súgás.

Miután a Neumann céget átvette a német Sennheiser mikrofongyártó, már nem gyártanak új esztergagépeket és nem szállítanak alkatrészeket sem. Csak 6 ilyen eszköz van a világon. A DMM préselés legjobb példáit általában a Teldec (Németország) vagy az EMI (Egyesült Királyság) címkéin láthatjuk az 1980-as évek kezdetéről.

Half Speed ​​Mastering – a vinyl feleakkora sebességű vágásának folyamata. Az esztergagép és a fő tápegységet feleakkora sebességgel, azaz 16 2/3-dal működtetik. Helytelen sebességgel futnak össze – lassan.

Minél több időt töltünk egy barázda kivágásával, annál pontosabb munkát végzünk. Észrevehető különbség van a valós időben létrehozott felvételek és a kétszeres időráfordítással létrehozott felvételek között.

Direct to Disc – a magnetofon szalagokra történő felvétel megérkezése előtt mindent „direct to disc” módon rögzítettek. Nagyon nagy kihívást jelent, mert abszolút mindent élőben kell rögzíteni, komolyabb zenei vagy technikai hibák nélkül. A dal rögzítése után már nincs lehetőség további szerkesztésre. Manapság ez a technológia ismét nagy népszerűségnek örvend. Részben a Third Man Records Jack White-jának köszönhetően. Az egész alkímia abban rejlik, hogy a zenészeknek "elsőre" kell, hogy sikerüljön a felvétel. Mindennek ellenére néha előfordul egy-egy hiba, és talán ez az, ami egyfajta varázslatos pillanatot és hitelességet ad egy ilyen felvételnek.

Általában azonban érvényes, hogy felvételek stúdiós masteringje az LP-k számára történik, és eltér a CD-k és további formátumok master munkáitól.

Record Store Day

Az LP lemezek szerelmeseinek is megvan a saját világnapjuk. A Record Store Day-t évente megrendezik a világ minden boltjában. A boltok tulajdonosai gyakran készítenek kísérő programot is. E nap alkalmából kiadják az egyes népszerű előadók albumainak különféle korlátozott kiadásait, amelyeket ezután már nem kaphatsz meg. Ezek valóban kivételes, limitált darabok, amelyeket egyetlen lemezgyűjtő sem hagyna ott az üzletben.
paddleboarding

Vinyl hanglemezek