Válaszd ki a küldemény kiszállítási országát

Hogyan válasszunk nordic walking botot

2023.03.21.
Elolvasás 2 min.
Miloš Rabatin
A nordic walking vagy az északi séta nem gyors gyaloglás vagy trekking, hanem egy külön ágazat, amelyben speciális nordic walking botokat használnak. Ismered ennek a sportnak a pozitív hatásait, és tudod, mire kell összpontosítanod a megfelelő botok kiválasztásához?
Hogyan válasszunk nordic walking botot

A nordic walking és az előnyei

A sportág Finnországból származik, és csak nemrégiben jelent meg. A sífutók a nyári edzéseken fejlesztették ki, és azonnal elterjedt a fejlett világban. Speciális sétabotokkal való gyaloglásról van szó, miközben a technika nagyon fontos, mivel az összes izom akár 90%-át bevonod a gyakorlatba a gyógyító sporttevékenység során. És ez elég sok. Mik azok a nordic walking botok, és miben különböznek a túrabotoktól?

Illusztrált sétáló, azokkal a kijelölt izmokkal, amelyek részt vesznek a mozgásban a nordic walking során.

Nordic walking

90%-os izom-kihasználtság

350 elégetett kalória óránként

Illusztrált futó, azokkal a kijelölt izmokkal, amelyek részt vesznek a mozgásban a futás során.

Futás

70%-os izom-kihasználtság

750 elégetett kalória óránként

Illusztrált kerékpáros, azokkal a kijelölt izmokkal, amelyek részt vesznek a mozgásban a kerékpározás során.

Kerékpározás

40%-os izom-kihasználtság

650 elégetett kalória óránként


A nordic walking biztonságos és rendkívül hatékony módszer a nagyszerű kondíció elérésére, kortól, nemtől és általános fizikai erőnléttől függetlenül. Alkalmas minden egyén számára az egész év folyamán. Mivel természetjárásról van szó, pozitívan hat a pszichére is, segít enyhíteni a stresszt és oldani a feszültséget. A botoknak köszönhetően a csípőízületek és a térdek nincsenek megterhelve, mint a szokásos sétánál. A futókhoz képest a terhelés akár háromszor is alacsonyabb. Ezért ez a tevékenység alkalmas gerincproblémák vagy túlsúly esetén is.

A botok közötti különbég

A nordic walking botok a túrabotoktól a fogantyú szempontjából különböznek. Inkább a sífutó botokhoz hasonlítanak. Ezeket a botokat - megfelelő technikával történő használat esetén, hátsó pozícióban elengedjük és csak a csuklóhevederen függenek. Ezzel szemben a túrabotokat mindig szilárdan tartjuk a tenyerünkben. A nordic walking bot megfelelő hossza a személy teljes magasságának 70%-a. Az elv az, hogy a talajba szúrás után a könyök által bezárt szög 90 fok kell, hogy legyen.

Egy másik sajátosság a botok vége. A fém tüskéket havas vagy burkolat nélküli terepekre tervezték, de gumiheggyel szilárd felületen, például aszfalton vagy köves terepen is sportolhatsz. Ez a gumi kiküszöböli a kéz felé terjedő hatásokat is. A további felszerelések közé tartozik a nordic walking cipő adott terephez és a ruházat az megfelelő körülményekhez.

A nordic walking a testedzés ideális formája, mely a normál séta akár félszer nagyobb hatékonyságával bíztat. Ugyanakkor gyengéd az ízületekhez és a mozgásszervi rendszerhez.

Nordic Walking sétabotok