Hogyan ne vesszünk el az ukulele választék útvesztőjében?

ukulele

Az ukulele egy kis hangszer, mely nagyot képes szólni, többféle értelemben is. Talán ennek köszönheti jelenlegi népszerűségét. Sok fajtája van, ezért könnyű elveszni válogatás közben. Készítettünk Önnek egy kis útmutatót, mely segítségére lehet az egyes modelleket illetően.

Miért döntöttem az ukulele vásárlás mellett és mit szeretnék játszani rajta?

Az ukulele vásárlásra több oka is lehet - könnyű, kicsi, helytakarékos és nagyon muzikális hangszer, mellyel könnyű utazni. És emellett nem szabad elfelejteni, hogy nagyon menő.

Elgondolkodott már rajta, hogyan fogja használni új kedvencét? Lehet, hogy együttesben, vagy otthon szólóban, esetleg egy ukulele-banda tagjaként basszista lesz? Hogyan tovább? A megfelelő hangszer kiválasztása közben töprengünk a különböző lehetőségeket illetően, és igyekszünk a lehető leginkább megfelelőt kiválasztani magunknak. Az 5 típus nemcsak méretben, hanem hangolásban is különbözik.

Szoprán ukulele - a legelterjedtebb, mely feltűnően pontos és alkalmazkodóképes kis mérete miatt. Általában 12-15 érintős, GCEA hangolású.

Koncert ukulele - ez a típus csak egy kicsivel nagyobb méretű, ezáltal azonban robusztusabb hangzással bír. Általában 15-20 érintős, GCEA hangolású. A koncert ukulele a legkedveltebb modellek közé tartozik.

Tenor ukulele - még nagyobb test és öblösebb hangzás, mely basszus frekvenciákban gazdag. Általában 15 érintős, GCEA hangolással.

Bariton ukulele- egy testesebb ukulele, mely kimagaslóan mély hangzással bír. Általában 19 érintő és DGBE hangolás jellemzi. Készüljön fel egy hosszabb menzúrára is.

Basszus ukulele - ez a hangszer dicsekedhet a legnagyobb mérettel, de még így is könnyen tárolható, mozgatható és szállítható hangszer a többi húroshoz képest. Basszusokkal teli hangzást várhat, mely tökéletes kísérő egy koncert vagy egy tenor modellhez. A hangszer 19 vagy több érintővel rendelkezik. A basszus ukulelét EADG hangolás jellemzi.

scooter-2

Mire ügyelünk választás közben?

A méreten kívül van itt még egy tényező, amely meghatározó mértékben befolyásolhatja a hangminőséget - mégpedig a felhasznált anyagok és a kidolgozás. A masszív előlappal rendelkező darabok könnyebben továbbítják a rezgést a húrokról, mint a ragasztott előlappal rendelkező darabok. Előbbiek azonban drágábbak. Lehet, hogy választásra kényszerül majd a kedvezőbb ár és a minőségibb hangzás közt. Azonban bárhogy is döntsön, egészen biztosan nem kell lemondania az örömteli élményről, melyet maga a zenélés nyújt egy ilyen “minigitáron”.

Egy kis elektronikát hozzá?

Az ukulele egy aránylag csendes akusztikus hangszer, miért is ne erősítsünk rá kissé a hangjára, hadd pörögjön fel! Erre természetesen lehetőség nyílik vásárlás közben, elég ha eszébe jut, hogy elektroakusztikus ukulelét szeretne. Egy ilyen hangszer előnyei közé tartozik gyakran a beépített hangoló is, mely mindig segítségére lehet a megfelelő hangulat elérésében.

Melyik típus a legmegfelelőbb egy kezdő számára?

Ha még mindig nem biztos a választásában, de egy sokoldalú darabot szeretne, amely abszolút alapnak számít, válassza a koncert ukulelét. Ez kicsi, könnyen hordozható, kényelmesen elfér mindenhol, hangilag pedig univerzális. Most már talán csak a fűszoknya és a virágfüzér hiányzik Önről!

scooter-2

Elég lesz önmagában a hangszer? Szükségem lehet hozzá egyébre is?

Elég lehet, de nagy a kockázata annak, hogy útközben átnedvesedik, esetleg por kerül belé. Elpattanhat egy húr, de az is lehet, hogy kényelmetlennek érzi majd, ha állva kell pengetnie. Mindig jól jön egy tok, mely nem csak védelmet, de könnyebb hordozhatóságot is biztosít. Továbbá biztosan szüksége lesz még póthúrokra, esetleg pántra, vagy hangolóra is. Az elektroakusztikus verziónál ne feledkezzen el a kábelről - anélkül nehezen fog menni.

© 2004-2020 Muziker | Hogyan ne vesszünk el az ukulele választék útvesztőjében
Logo muziker
Ne maradjon le a fergeteges akciókról! Aktiválja az értesítéseket.
Bekapcsolás