Válaszd ki a küldemény kiszállítási országát

Hogyan válasszunk akusztikus gitárt

2023.02.03.
Elolvasás 5 min.
Juraj Haruštiak
Az akusztikus gitárok első ránézésre szinte teljesen egyformának tűnhetnek, de talán már egy kis utánanézés után nyilvánvalóvá válhat, mégis mennyi mindenben különböznek egymástól. Ha épp az első hangszer kiválasztásának folyamatában van, tanácstalan és számos kérdésre keresi a választ, segítünk Önnek.
Hogyan válasszunk akusztikus gitárt

Az akusztikus gitárok első ránézésre szinte teljesen egyformának tűnhetnek, de talán már egy kis utánanézés után nyilvánvalóvá válhat, mégis mennyi mindenben különböznek egymástól. Ha épp az első hangszer kiválasztásának folyamatában van, tanácstalan és számos kérdésre keresi a választ, segítünk Önnek.

Mi a különbség az akusztikus és klasszikus gitár között?

A kérdés, ami nagyon sokakat foglalkoztat a kezdeti időszakokban. Az akusztikus gitár nagyobb, erőteljesebb és átütőbb hangzással bír, ebben a legnagyobb szerepe a fém húroknak van, amik keményebbek, így eleinte okozhatnak majd néhány nemkívánt hólyagot ujjainknak. A klasszikus gitárok általában halkabbak, hangzásukban lágyabbak. A nylon húrok tapinátsa simogatásként hat, a kezdetekben sem gyötrik meg úgy a kezet. Ez kecsegtető lehet, ám nem árt résen lenni: az akusztikus gitárral rendelkező kollégák már az első tábortüzezésnél túl fogják harsogni Önt hangszerükkel. A hangerő és kifejezőkészség nemcsak az egyedüli előny az akusztikus gitárnál. Nyakuk keskenyebb, mint a klasszikus gitáré, így gyorsabb játékot tesznek lehetővé. Ha idővel szeretné kipróbálni az elektromos gitárt is, biztosan könnyebb lesz az átmenet egy akusztikus gitárról, mint egy klasszikusról. Érdemes alaposan fontolóra venni a választást.

Miért döntöttem a gitárvásárlás mellett és mit szeretnék játszani rajta?

A zene, amit meg szeretne alkotni, egyelőre csak a fejében zakatol, választania kell tehát egy eszközt, amivel életre hívhatja azt. Ha ez az eszköz az akusztikus gitár lesz, nagyon fontos, hogy a megfelelő hangszert válasszuk. Mi az, amit megálmodott? Telt és monumentális vagy inkább más hangszereket kísérő, lágy hangzás? Az akusztikus gitár formája és mérete egy kulcsfontosságú tényező, mely az egész hangzásra hatással van. A Jumbo típusú gitárok nagy teste hangsúlyos mély és közép frekvenciákat hoz, míg a Dreadnought megjelölésű örök klasszikus kiegyensúlyozottabb, természetesebb és tisztább hangzással bír. Ha valami kompaktabbat, kevésbé átütőt keres, vessen egy pillantást a Parlor típusú gitárokra is.

  • Dreadnought gitárok - abszolút klasszikus az akusztikus gitárok terén, mely nagy méretű testével és monumentális hangzásával emelkedik ki. Gazdag basszusok, tiszta magasak jellmezik, nagy méretének köszönhetően pedig még hangos is.
  • Jumbo gitárok – a megnövelt hasi rész főként a mély frekvenciák terén jut kifejezésre. Ha kifejező, telt hangzással bíró hangszert keres visszafogottabb hangerővel, nagy valószínűséggel épp egy Jumbo modell lesz a megfelelő választás.
  • Parlor és utazó gitárok – ezek a modellek egy fő sajátossággal tűnnek ki többi tásuk közül: hihetetlen kompaktságukkal. Ha folyamatosan úton van, mérlegelje döntését és vegye számításba ezt a típust is, kis méretük ellenére teljesértékű hangszerekről van szó.

Mire figyeljünk oda hangszerválasztásnál?

Minden Muzikernél vásárolt gitár minőségellenőrzésen esik át, mielőtt útnak indítanánk őket tulajdonosaikhoz, így a rossz beállításokkal kapcsolatos aggodalmakat már most elfelejtheti, nyugodtan koncentrálhat a legfontosabbakra. A test formája ugyanis nem az egyetlen olyan tényező, ami nyomot hagy a hangzáson. Jelentős részt vállalnak ebben a felhasznált faanyagok és a fedlap típusa is. A fedlap a hangszer dísze, lehet tömör vagy rétegelt. A tömör fedlap, ahogy az sejthető, jobban vezeti a rezonanciát, egyúttal természetesebb, hangosabb, szebb hangzást biztosít, mint rétegelt társai, ám ez nem jelenti azt, hogy az utóbbi típus semmit sem érne. Tömör fedlap esetén rendkívül fontos a párásító használata, a földrajzi elhelyezkedésünkből adódó páratartalom ingadozás az év különböző szakaiban ugyanis a fedlap tágulásához és összehúzódásához is vezet. Mivel épp erre a felületre gyakoroljuk a legnagyobb nyomást a húrokkal, a nem megfelelő karbantartás akár annak megpattanásához is vezethet (főként a téli hónapokban). A párásító ezeket a problémákat tökéletesen megoldja.

Stílus és faanyag

A fedlap egy olyan komponense a hangszernek, ami nagy mértékben hozzájárulhat egyéni stílusunk kialakításához. Ha jobban kedveli a visszafogottabb, halkabb játékot, a cédrus fedlappal ellátott modellek között érdemes kutakodni. Viszont ha szívesebben vadulna és az élete árán is pengetne, a lucfenyő lesz az Ön első számú jelöltje. A hangszer készítésekor felhasznált további faanyagok és a fedlap milyensége vezet majd egy olyan kombinációhoz, ami megadja az Ön hangszerének egyedülálló hangzását.

  • Mahagóni – közepesen kemény, sűrű és rendkívül rezonáns fa, melyet gazdag közép és mély frekvenciák jellemeznek. Leggyakrabb nyakak és testek alapanyagát képezi.
  • Hársfa – puha és aránylag könnyű fa, gazdag dinamika és karakteres közép frekvenciák jellemzik. Főként alacsonyabb árkategóriában használatos.
  • Rózsafa – kemény és rendkívül rezonáns fa, melyet főként fogólap készítéshez használnak.
  • Juhar – nagyon kemény fa, mely számos gitár nyak alapkövét képezi, remek hangkitartásával is kitűnik, főként a magas frekvenciák területén jeleskedik.
  • Ében – kemény és ellenálló fa, mely tapintásra nagyon finom, főként magasabb kategóriás gitároknál használják fogólap készítéshez. Az ében kivételesen jól kijön a basszus frekvenciákkal.

Kéne egy kis elektronika

Érthető, picit több lehetőségre vágyik. Merüljön hát el az  elektroakusztikus  gitárok világában. Ezek a hangszerek tulajdonképpen standard  akusztikus gitárok  egy mini előerősítővel és  hangszedővel  gazdagítva. Csatlakoztassa egy  erősítőhöz  és máris élvezheti az akusztikus és elektromos gitárok előnyeit is.

Létezik olyan hangszer, ami általában véve jó döntésnek bizonyul?

Ha még mindig nem tud dönteni egy adott modell mellett, és egy sokoldalú hangszert, egy abszolút klasszikust keres, válassza a Dreadnought. Összetéveszthetetlen forma, kellemes hangzás, garantáltan a szívébe lopja majd magát ez a típus.

Elegendő maga a gitár vagy szükségem lesz még másra is?

Az akusztikus gitár hatalmas szabadságot kínál gazdájának, vegye a hátára és menjen, amerre csak lát. Ehhez praktikus kiegészítő lehet egy tok, nehogy valahol félúton elázzon szegény. Jól jöhet még a már említett párásító, ami hosszú évekig megőrzi a hangszer legjobb formáját, valamint a hangolásról sem árt gondoskodni.


Akusztikus gitárok